Woning en Tuin

Coniferen

maandag, 23-2-2015  

Veel mensen hebben een tuin die direct grenst aan de tuinen van hun buren. Zelfs als uw buren heel erg leuk zijn, wilt u hen natuurlijk niet meteen zien zodra u een stap buiten zet. Daarom wordt er bijna altijd gekozen voor het maken van een afscheiding tussen de tuinen. In veel gevallen wordt dit gedaan door middel van een schutting, maar coniferen zijn hier ook een heel goede optie voor. Als u kiest voor een schutting, dan kiest u natuurlijk voor een oplossing die snel klaar is en die eigenlijk geen onderhoud nodig heeft. Maar het is ook een optie die niet echt natuurlijk is. Bovendien loopt u het risico dat bij een harde wind alles omwaait en u het moet gaan repareren. Kiest u voor een haag van coniferen, dan kiest u in de eerste plaats natuurlijk voor een optie die niet om kan waaien. Daarnaast zijn coniferen uiteraard een natuurlijke optie. Doordat deze planten de hele winter groen blijven, geven ze veel kleur aan uw tuin op het moment dat veel andere planten juist afsterven en alles grauw wordt. Maar een oplossing door middel van coniferen is niet alleen fijn omdat het er voor uzelf mooier uitziet, het is ook beter voor de natuur. Een schutting is helemaal dicht van onderen en vormt daarom een enorme belemmering voor bijvoorbeeld egels. Het wordt ze zo onmogelijk gemaakt om van tuin naar tuin te lopen en om andere groenstroken te bereiken. Dit geldt natuurlijk niet alleen maar voor egels, maar voor nog veel meer beestjes. De takken van een conifeer bieden daarnaast ruimte voor vogels om nestjes in te bouwen. En zo is een dergelijke haag op veel punten een veel betere keus dan een schutting. Met coniferen kunt u natuurlijk niet alleen maar een haag maken, u kunt ze ook solitair in uw tuin plaatsen en ze bijvoorbeeld in een bepaalde vorm snoeien. Er zijn veel verschillende mogelijkheden met deze planten.

Verschillende soorten coniferen

Van heel veel planten zijn er veel verschillende soorten verkrijgbaar en dat is bij coniferen niet anders. Er zijn veel verschillende varianten en de variatie zit vaak in de vorm en de kleur van het blad. Ook de manier waarop ze groeien verschilt natuurlijk. Wat zijn nu de meest gekozen soorten coniferen en wat zijn de kenmerken van deze planten? De meest bekende varianten coniferen zijn:

  • Thuja Occidentalis ‘Brabant’: de meest gebruikte soort in Nederland voor het maken van hagen. Deze is geschikt voor zowel een plaats in de zon als in halfschaduw en heeft een lichtgroene kleur blad. Doordat deze variant snel groeit, zowel in de lengte als in de breedte, hebt u snel een zeer dichte heg die hoog genoeg is om voldoende beschutting te bieden.
  • Thuja Occidentalis ‘Smaragd’: deze variant groeit iets minder snel dan zijn broertje ‘Brabant’, maar heeft dan weer als voordeel dat hij zeer compact is. Hierdoor is het zeer lastig om door de plant heen te kijken en biedt hij veel beschutting. De kleur van het blad is zeer heldergroen.
  • Thuja Plicata ‘Gelderland’: een snelgroeiende variant met een frisgroene kleur. Ook hiermee hebt u snel een conifeerhaag die voor voldoende privacy zorgt.
  • Chamaecyparis Lawsoniana ‘Columnaris’: zoals de naam van deze variant al aangeeft, groeit deze in de vorm van een kolom. De groei is zuilvormig, smal en compact. Naast deze eigenschappen wordt hij vooral herkend aan de blauwe kleur, wat hem echt onderscheid van andere coniferen. Deze plant wordt ook wel Dwergcypres genoemd en kan een hoogte tot wel tien meter bereiken.
  • Chamaecyparis Lawsoniana ‘Ivonne’: ook de Ivonne is zeer geschikt voor haaggroei en heeft een smalle, opgaande groei. Een opvallend kenmerk van deze soort is de geelgroene kleur van het blad, wat het een echte blikvanger maakt in de wintermaanden.

U merkt dat er heel veel verschillende soorten coniferen zijn. Welke het meest geschikt zijn voor uw tuin, hangt natuurlijk voor een deel af van hoe snel u een dichte conifeerhaag wilt hebben en wat uw voorkeur is wat betreft de kleur van het blad.

Verzorging en onderhoud

Nu denkt u misschien, een heg van coniferen mag dan veel natuurlijker zijn en er mooier uitzien, maar hoe zit het dan met het onderhoud? Ben ik niet heel veel tijd kwijt aan de verzorging van deze planten? Dit valt heel erg mee, coniferen zijn namelijk redelijk onderhoudsvrij. Waar moet u om denken bij deze planten? In de eerste plaats aan de voeding. Staat een conifeer alleen, dan is dit niet echt nodig, maar staan de coniferen dicht op elkaar geplant voor een haag, dan biedt de bodem van zichzelf niet voldoende voedingsstoffen. Het is daarom raadzaam om in het voorjaar meststoffen te strooien langs beide zijden van de heg en deze losjes in de grond in te harken. Vervolgens geeft u water, zodat de voedingsstoffen de bodem in kunnen zakken. Dit hoeft u echter allemaal slechts eenmaal per jaar te doen. Ook snoeien is natuurlijk belangrijk, om ervoor te zorgen dat de snelgroeiende coniferen niet te hoog worden. Dit kunt u tweemaal per jaar doen, namelijk eind mei of begin juni en in augustus of september. Let hierbij op dat u niet te ver terugsnoeit, want het oude hout zal niet meer uitlopen. Voor de rest hebben coniferen eigenlijk geen speciale verzorging nodig. Eens per jaar bemesten en een tot twee keer per jaar snoeien, dat is alles wat nodig is.


Comments are closed.