Taxi en Personenvervoer

Dakdragers

dinsdag, 9-12-2014  

Dakdragers zijn langgerekt voorwerpen van kunststof, die functioneren als onderstel voor een dakkoffer op het dak van uw auto. Ze zorgen ervoor dat de koffer goed blijft zitten doordat ze zowel extreem goed bevestigd zijn aan uw auto en tegelijk een bijzonder stevige houvast bieden voor de dakkoffer. Dakdragers stammen in feite af van de 18de- en 19de-eeuwse imperiaal. In deze vervlogen tijden van koetsen met paard ervoor was een imperiaal het bovenste deel van de koets. Hier was ruimte voor de verschillende bagagestukken van de reizigers, die niet allemaal in de relatief kleine ruimte van het houten voertuig pasten. Het dak van de koets was daarom plat, met aan elke rand een metalen verhoging: een afrastering waarbinnen de bagage gedeponeerd kon worden. Aan de metalen stangen konden de bagagestukken tevens bevestigd worden, zodat ze door de vele hobbels en kuilen in de nog niet geasfalteerde wegen niet overboord zouden slaan. Het bevestigen van de tassen, koffers en andere soorten bagage gebeurde destijds nog met touwen, gespen en haken. Tegenwoordig hebben we het paard teruggezet in de wei en hebben we in onze koetsen een verbrandingsmotor gebouwd. De carrosserie is van metaal geworden en het imperiaal is verwijderd. Voor degenen die er behoefte aan hebben kan het weer worden toegevoegd in de vorm van een set dakdragers: het bagagerek voor bovenop uw auto. Dit is echter een bagagerek dat waterschade aan uw bagage voorkomt en afsluitbaar is voor potentiële dieven. Bovendien realiseerde men zich met het voortschrijden van de wetenschap dat aerodynamica een natuurkundig principe is waaraan men zich aan kan passen, wat het vooruit bewegen faciliteert. Hedendaagse koffers die worden ontworpen voor vervoer bovenop een auto hebben een aerodynamische vorm, wat ook weer iets scheelt in het brandstofverbruik.

Parade van dakdragers

Hoewel het woord u mogelijk niet bekend voorkomt, heeft u ze vast al regelmatig langs zien rijden. Zeker gedurende de wintermaanden komen de dakdragers vanuit allerlei hoeken en gaten weer tevoorschijn. Het skiseizoen is dan immers begonnen. Van halverwege november tot eind maart duiken ze overal op. De grote wegen naar sneeuwrijk buitenland staat vol met voertuigen waarvan het dak trots zijn dakdragers in de lucht steekt. De één heeft open dakdragers, waar hij zijn ski’s direct in kan klikken. De volgende heeft bovenop zijn dakdragers een dakkoffer geplaatst, waar vermoedelijk skimateriaal in wordt vervoerd. ’s Zomers komt men ze ook wel eens tegen, die auto’s met dakdragers. Dat zijn dan vakantiegangers die voor heel lang weggaan en ontzettend veel spullen mee moeten nemen, die ze alleen in hun auto niet kwijt kunnen. Een caravan of aanhanger huren was waarschijnlijk het geld niet waard (zeker niet wanneer men toch al de beschikking heeft over een set dakdragers). Sommige zomerse automobilisten met dakdragers zijn die verstokte skiliefhebbers, die eigenlijk alleen maar hun dakkoffer of ski’s tijdelijk hebben verwijderd. Het gezicht van die naakte dakdragers krijgt dan direct iets melancholisch.

Eigen autodealer versus online aanbieder

Hoe komen al die mensen toch aan die dakdragers? U kunt deze handige hulpstukken aanschaffen bij uw dealer. Dat garandeert in ieder geval dat u de juiste onderdelen meekrijgt, die uitstekend op uw auto passen. Dat ze perfect passen is wel een noodzakelijke voorwaarde voor het correct functioneren van het hele systeem. Er zijn ook nog onafhankelijke leveranciers, die in een winkel of online verschillende soorten, formaten en merken dakdragers aanbieden. Vaak leveren ze dan ook bijbehorende koffers en andere soorten materialen om de vervoerscapaciteit van uw auto uit te breiden. Denk hierbij aan trekhaken, fietsdoppen, fietsenrekken en dergelijke. Een webwinkel heeft in het algemeen vaak het voordeel dat de organisatie geen huurkosten voor een showroom of winkelpand hoeft door te berekenen aan de klant. Dit maakt online bestelde producten relatief goedkoper. De verzendkosten gooien dan vaak weer roet in het eten, dus het is ook maar net wat u gemakkelijker vindt. Voor de professionele klantenservice hoeft u het in ieder geval niet te laten. Met vragen over het aanbod of de beste keuze dakdragers voor uw auto en situatie kunt u altijd bellen of e-mailen met de leverancier. Het grote verschil is dat u bij uw eigen dealer langs kunt gaan en in persoon een gesprek kunt hebben. Vaak heeft een online aanbieder meerdere verschillende opties in de aanbieding, die u in overweging kunt nemen. Hebt u uw keuze gemaakt en is de betaling afgehandeld, dan kunt u uw aankoop de volgende dag of de dag erop thuis verwachten. Hebt u zelf een beetje technisch inzicht, dan kunt u zo aan de slag. Bent u daarentegen niet begaafd met een talent voor zelf dingen in elkaar sleutelen, dan is de keuze voor een autodealer voor u niet zo’n slecht idee. De medewerkers van de verwante autogarage kunnen de dakdragers voor u plaatsen tegen (vaak geringe) extra betaling. Soms zit deze service ook al bij de aankoopprijs inbegrepen. Wanneer dakdragers eenmaal zijn gemonteerd, kunnen ze er nog wel af, maar dit is af te raden voor permanent gebruik. Bent u van plan voor lange tijd van uw dakdragers gebruik te maken, dan kunt u ze het best gewoon laten zitten. Het mooie aan deze hulpstukken is dat het een eenmalige investering is waar u jaren van kunt genieten. Het kost u een keer een paar honderd euro (denk aan ongeveer 300 euro voor dakdragers en –koffer samen) Dat is natuurlijk niet niks, maar u zult er de rest van uw vakantiegaande leven nog plezier van hebben.


Comments are closed.