Creatief en Decoratief

Een schitterend beeldhouwwerk voor onze verzameling

donderdag, 29-11-2018  

Een schitterend beeldhouwwerk voor onze verzamelingMijn man en ik zijn al jaren enthousiast verzamelaars van kunst en dan met namen sculpturen. Een beeldhouwwerk kan ons enorm in vervoering brengen en daarbij kijken we altijd naar verschillende aspecten:

  • Het onderwerp
  • Het materiaal
  • Het gebruik van het materiaal
  • De technieken
  • De ervaring van de beeldhouwer
  • De bekendheid van de kunstenaar

We hebben een groot en landelijk gelegen huis waar elk beeldhouwwerk zijn eigen plek heeft veroverd en past in de omgeving. We hebben verschillende werken van diverse kunstenaars, die met een brede diversiteit aan materialen en expertises prachtige werken hebben vervaardigd en die erg toonaangevend zijn voor een bepaalde stroming binnen de kunst van het beeldhouwen. Wat mijn man en ik hierbij erg leuk vinden is het stimuleren van kunstenaars uit de omgeving.

Een beeldhouwwerk uit Amersfoort

Onze meest recente aanwinst is een beeldhouwwerk van een kunstenaar uit Amersfoort, die we overigens ook via kunstenaar-amersfoort hebben ontdekt. De beeldhouwwerk is prachtig uitgevoerd en raakte ons direct toen we het voor het eerst zagen. Het is een subtiel werk waarbij het materiaal en de bewerking van het materiaal elkaar complimenteren. Het is alsof er een balans is gevormd tussen de visie van de kunstenaar, de vaste hand waarmee de vorm in het materiaal is aangebracht en de afwerking. Dit laatste zorgt ervoor dat het beeldhouwwerk als het ware gaat leven. Het is zacht en hard tegelijkertijd. De kunst bij dit beeldhouwwerk zit hem in de subtiele details en het pompeuze van het geheel, waarbij het materiaal dit onderstreept. Het is daarnaast een object dat vraagt om aandacht. Het komt uitermate goed tot zijn recht in een ruimte waarbij het een blikvanger is zodra je binnen komt. De omgeving is daar haast ondergeschikt aan en het beeldhouwwerk vangt als het ware de blik en houdt die vast. Het wekt een bepaalde emotie op en zoals bij alle kunstwerken is het opwekken van een emotie een hoger doel dan de daadwerkelijke erkenning van de emotie. Het beeldhouwwerk lijkt te vragen om aangeraakt te worden. Om ervaren te worden door een ieder en mee te maken wat het gevoel is van de aanraking tussen huid en materiaal. Toch dwingt het ook respect af, zoals een moeder tegen een jong kind zegt dat het iets niet mag aanraken en enkel met de ogen mag aanschouwen. De bedrevenheid van de kunstenaar komt terug in de bewerking van het materiaal. Er is een liefde voor dit materiaal merkbaar waarbij het lijkt alsof de kunstenaar zich heeft laten beroeren door de manier waarop zijn gereedschap het materiaal heeft bewerkt. Deze vervoering kan heel zacht en liefelijk worden opgevat, maar toont ook enige mate van agressie, van kracht en van de speling die er ontstaat tussen het materiaal en het gereedschap. Een beeldhouwwerk zoals dit is iets waar wij van houden en waar wij steeds naar op zoek zijn. Als een kunstenaar zich op deze manier weet te geven en ervoor kan zorgen iemand zo te raken, dan is dat een teken van een groot talent. Een talent dat ontdekt mag worden en waarbij wij het erg prettig vinden dat wij een kunstenaar op deze manier kunnen ondersteunen in de voortzetting van zijn werk.

Exposeren met onze werken

Het gebeurt met enige regelmaat dat onze verzameling als collectie in bruikleen wordt gevraagd voor exposities. We stellen echter enkel individuele stukken beschikbaar om mee te exposeren en dat hebben wij deze kunstenaar ook aangeboden. Het beeldhouwwerk is door ons aangeschaft, maar wij begrijpen dat dit werk ook een toon zet voor een groter publiek. Binnenkort is het werk dan ook tijdelijk voor publiek tentoongesteld.


Comments are closed.