Woning en Tuin

Epdm is de nieuwe dakbedekking

maandag, 29-12-2014  

Ben jij al bekend met epdm? Als dat niet het geval is dan wordt dat hoog tijd. Dit synthetische rubber kent namelijk vele toepassing, maar wordt met name gebruikt voor daken. Hier heeft het uiteenlopende voordelen wanneer het goed wordt toegepast en daarom stappen steeds meer mensen over op een epdm dakbedekking. Epdm staat voor ethyleen, propyleen, dieen monomeer. Naast het gebruik als dakbedekking is epdm ook zeer bekend in de autobranche en daar wordt het met name gebruikt voor het afsluiten van ramen en portieren. Ook andere delen van de auto worden met dit materiaal afgedicht. Het is een populair materiaal omdat het relatief goedkoop is en ook nog eens een lange levensduur heeft. Het gebruiken van dit materiaal vraagt wel om precisie. Het is dus niet iets wat je even snel zelf doet. Er zijn mensen die bijvoorbeeld graag zelf hun dak willen leggen. Als je daar epdm voor gebruikt ben je een stuk goedkoper uit en als je het goed doet kun je er een heleboel voordelen uit halen. Dit materiaal is bijvoorbeeld veel meer waterdicht dan veel andere dak materialen. Met name huizen met een plat dak kunnen hier uiteenlopende voordelen van ondervinden. Deze daken zijn namelijk erg gevoelig voor lekkages. Met een goed gelegd epdm dak heb je daar geen last van. Het materiaal vraagt ook om minimale onderhoud. Je bespaart dus niet alleen geld, maar ook nog eens tijd. Dat is wat veel mensen aanspreekt om dit materiaal te gaan gebruiken voor hun dak en daarom wordt het in de autobranche ook vaak ingezet. Het epdm bestaat uit verschillende varianten:

  • Europees
  • Amerikaans

De verschillen tussen deze twee soorten zitten hem met name in het productieproces. De Amerikaanse variant van het materiaal is voorzien van talk, het Europese soort wordt gezien als de ‘schone’ variant. Daar wordt namelijk geen talk in verwerkt. De Amerikaanse soort kun je bijvoorbeeld vergelijken met een fietsband. Ook hierop zijn de talksporen nog duidelijk te zien. Bij de verwerking van de Amerikaanse epdm moet het materiaal worden gereinigd, geschuurd en worden voorzien van een hechtprimer en flashing. Hierdoor is het werken met deze variant veel arbeidsintensiever. Doordat dit proces bij de Europese soort niet gedaan hoeft te worden en ook niet aan twee kanten gelijmd dient te zijn is het een stuk sneller en veiliger om mee te werken.

Aan de slag met epdm

Je kunt je dus zo voorstellen dat het merendeel van de bedrijven kiest voor de Europese variant van epdm. Het werken hiermee gaat niet alleen sneller, het is dus ook veiliger en er is veel minder kans op het maken van fouten. Dit komt doordat de voorgeschreven lijmen voor de Europese epdm altijd hechten en niet is bij de Amerikaanse variant niet altijd het geval. Het is dus noodzakelijk om hier goed op te letten als je met dit materiaal aan de slag gaat. Wanneer je ervoor kiest om je dakbedekking uit dit materiaal te laten bestaan dan moet het goed gelegd worden. Bij veel andere dakbedekkingen kun je het je permitteren om een paar kleine foutjes te maken. Hier zul je in de kwaliteit van het dak over het algemeen niet zo heel erg veel van merken, maar bij deze dakbedekking is het heel belangrijk dat je geen fouten maakt. Zeker als je het gebruikt op een plat dak. Wanneer je toch een fout maakt en het dak bijvoorbeeld gaten heeft of ergens dubbel bedekt is, dan heb je een hele grote kans op lekkages. Dit wil je natuurlijk niet. Ten eerste omdat het de binnenkant van je huis beschadigd, maar ook omdat een epdm dakbedekking niet makkelijk te vervangen is. Dat wil zeggen dat het dak er dan weer volledig afgehaald moet worden en er weer opgelegd moet worden. Ditmaal hopelijk zonder fouten. De sterke kant van de epdm is namelijk juist dat het in een geheel gelegd wordt. Als je dat goed laat doen heb je dus eigenlijk geen kans op lekkages, omdat de kans dat de epdm gaten of andere beschadigingen gaat vertonen echt minimaal is. Wanneer je deze dakbedekking dus goed laat aanleggen heb je een ijzersterk dak liggen. En zeker bij platte daken is dat zeer voordelig. Wil je hier meer informatie over? Ga dan naar de website van Interexpress epdm systemen.

De juiste materialen gebruiken bij epdm

Bij epdm is het zeer belangrijk dat je de juiste materialen gebruikt. Ga je zelf aan de slag met dit materiaal? Dan is het erg verstandig om je van tevoren goed in te lezen op de materie en er zo achter te komen hoe je nu precies ermee aan de slag moet gaan. Heb je al vaker met deze dakbedekking gewerkt? Controleer dan toch of er geen nieuwe lijmen en kitten op de markt zijn gekomen waarmee je eventueel aan de slag kunt gaan. Ook deze markt blijft natuurlijk in beweging en het is dus een goed voornemen om altijd up to date te blijven. Zo weet je zeker dat je jouw dak of die van je klant altijd voorziet van het beste materiaal mogelijk. Daar wordt niet alleen jij blij van, maar je klant helemaal. Heb jij de juiste materialen, dan kun je aan de slag met epdm. Het is een van de meest duurzame dakbedekkingen die er op dit moment is. Daarnaast behoeft het weinig onderhoud en dat vinden veel mensen erg prettig. Wil je een groen of sedum dak? Dan is dat met de epdm dakbedekking geen enkel probleem.


Comments are closed.