Creatief en Decoratief

Glaskunst is zeer fascinerend

vrijdag, 14-12-2018  

Al jaren verzamel ik glaskunst van verschillende kunstenaars en ik ben dan ook altijd op zoek naar levendige objecten waarbij glas als onderdeel of als geheel deel uitmaakt van kunst. Glaskunst heeft mij al van kinds af aan geboeid. Het mooie, vloeiende en flexibele van glas trekt mij erg aan. Daarnaast ben ik als persoon erg gesteld op transparantie. Dit komt terug in mijn hele leven en ik heb het vermoeden dat hier ook mijn voorliefde voor glaskunst vandaan komt. Ik verzamel dan ook met name blank glas, al heb ik van verschillende kunstenaars al kunstwerken in en om mijn woning staan, waarbij ook bewerkt glas is toegepast. Onlangs heb ik weer een prachtig exemplaar aangeschaft van de hand van Sjaak Smetsers. Ik ben eigenlijk per toeval in aanraking met zijn glaskunst gekomen, toen ik op de website galeriesmetsers.nl terecht kwam. Galerie Smetsers, die in Tegelen is gevestigd onder de naam Galerie Moeëjen Daag, is de plaats waar beeldend kunstenaar Sjaak Smetsers zijn kunstwerken, waaronder zijn glaskunst, aanbiedt voor het publiek. Ik was direct helemaal verliefd op zijn werk en ben daarom naar Tegelen afgereisd om met eigen ogen te bekijken wat voor prachtige objecten hij vervaardigd.

De glaskunst van Sjaak Smetsers

Sjaak Smetsers bleek een zeer veelzijdige kunstenaar te zijn die als beeldend kunstenaar glaskunst maakt. Daarbij gebruikt hij glas als basismateriaal, waarbij hij het samenvoegt met bijvoorbeeld brons, hout of andere materialen. Eenmaal in de galerie aangekomen keek ik werkelijk mijn ogen uit. Ik had op de website al enkele van zijn kunstwerken bekeken en ben vooral gevallen voor de werken met de namen:

  • Veritas
  • Observator
  • Key of Life
  • Harmony

Deze kunstwerken zijn zo beeldend gemaakt. Naar zijn zeggen heeft Sjaak Smetsers deze glaskunst ontwikkeld vanuit de gedachte om fabelachtige dieren en figuren te creëren, waarmee de expressie duidelijk naar voren komt en het glas toch een bepaalde transparantie geeft. Het heeft natuurlijk een zeer fragiele eigenschap, maar het glas zoals dit gebruikt is in de glaskunst van Sjaak Smetsers oogt zeer massief. Het lijkt een beschermende factor te zijn die het figuur dat is uitgebeeld omhult. Het glas is over het algemeen transparant en heeft in sommige gevallen een bepaalde kleur. Deze kleuren lopen echter niet vaak in elkaar over, maar zorgen er met hun schakeringen voor dat er een bepaalde diepte in de kunst wordt aangebracht die geheel onverwacht is. Toen ik zo door de galerie wandelde en aan de praat raakte met het echtpaar Smetsers dat gezamenlijk eigenaar is van de galerie en deze ook samen runt, werd ik meer en meer geboeid door deze objecten. Ik heb echt genoten van het gesprek, waarbij de keuzes voor het gebruik van de materialen en het bepalen van de vormen mij uitermate geboeid heeft. Ik ben op dat moment oprecht geraakt door de diepere laag achter het kunstwerk en daarmee gaat kunst voor mij leven .Ik word bewogen door het verhaal van de kunstenaar en krijg een band met de kunstobjecten. Ik wist al door de website dat ik erg hield van het handschrift dat deze kunstenaar in zijn werken aanbrengt, maar ik was nu echt overtuigd dat ik absoluut een kunstwerk wilde hebben uit deze collectie.

De aanschaf van mijn kunstwerk

De glaskunst die in de galerie aangeboden werd was zeer uitgebreid en daarom heb ik wat foto’s gemaakt, zodat ik nog eens goed kon overdenken welk kunstwerk ik wilde hebben. Hier heb ik niet heel lang voor nodig gehad overigens, want al snel heb ik mijn lievelingswerk gekocht en dat heeft nu een zeer speciale plek gekregen in mijn huis. Ik ben erg blij met deze nieuwe aanwinst in mijn collectie.


Comments are closed.