Nieuws

ICT en Zorg

zaterdag, 23-8-2014  

In samenwerking met Universiteiten, Hogescholen en Zorginstellingen zoeken we naar nieuwe oplossingen die de Zorg beter en betaalbaarder maken.

  • vervanging van papier door eReaders en/of mini laptops met touch screens
  • voorlezen van boeken, websites etc. voor (visueel) gehandicapten
  • op afstand diagnoses laten stellen door artsen zodat verpleegkundigen in ontwikkelingslanden betere zorg kunnen verlenen
  • bediening van laptops m.b.v. sensoren bij zwaar gehandicapten

In samenwerking met het lectoraat Techniek in de Zorg van Hogeschool Zuyd wordt onderzocht hoe medewerkers van de Mondriaanstichting (psychiatrische zorg) het Elektronisch Patienten Dossier (EPD) eenvoudig kunnen inzien en kunnen aanpassen als ze bij de patiënt zijn.

Hetzelfde wordt binnenkort onderzocht voor het Atrium ziekenhuis in Heerlen.

Voor een onderzoek van Heliomare hebben we een eReader en de XO geleverd met de benodigde kennis omtrent het gebruik voor zwaar lichamelijk gehandicapten. Meer dan de helft van de jonge patienten wil graag lezen maar kan het boek niet vasthouden of de pagina’s omslaan. Elektronische boeken zouden daarbij een grote steun zijn. Resultaten worden binnenkort bekend gemaakt.

Een blinde vrijwilliger, werkzaam als ICT-adviseur bij de Politie, heeft onderzoek gedaan naar text-to-speach software in Netbooks. Daaruit blijkt dat met enkele duizenden Euro’s open source software geschikt te maken is om eBooks en webpagina’s redelijk natuurgetrouw voor te laten lezen. Ideaal voor blinden en slecht zienden! zij maken nu nog gebruik van dure apparatuur en software.


Comments are closed.